„...to, co vypadá jako hojnost možností
výběru, jí ve skutečnosti není. Je to jen iluze rozmanitosti. Je tu jen několik
firem a několik plodin.“
Dokument o dlhej ceste potravín až na náš
tanier, o ktorej žiaľ my nevieme prakticky nič; o tom ako sa
z ľudskej stravy stáva „nadnárodný“ priemyselný produkt; o vzniku
fast-foodov, akýchsi priemyselných reštaurácií, vyrábajúcich jedno jedlo
a vďaka tomu využívajúcich nekvalifikovanú, lacnú a nahraditeľnú
pracovnú silu; o polenách, ktoré hádžu veľké spoločnosti malým farmárom
pod nohy a o množstve ďalších skutočností vyvolávajúcich dávivý
reflex...
Vyzerá to tak, že napokon zostane iba jedna
spoločnosť, ktorá pohltí všetkých ostatných výrobcov a bude naďalej
vyrábať potraviny rozličných značiek a názvov, pričom však budú pochádzať
od nej (vidíme to už dnes.. zoberme si napríklad také pivo a redukciu
pivovarov za posledných pár rokov, pričom na Slovensku už existujú prakticky len
dvaja výrobcovia).
Nastane teda akýsi „socializmus“ (ale len
v zmysle totalitnom – teda určitá uniformita), ktorý nebude mať charakter
štátny ale súkromný, previazaný so štátom, taktiež súkromného charakteru.
Nedostatkom dokumentu je podľa môjho názoru
snaha zdôrazňovať význam prechodu na biopotraviny, ktoré sú ale neskutočne
drahé (čo by samo o sebe ešte neznamenalo nesprávnosť ich pestovania)
a hlavne snaha ukázať, že i veľké spoločnosti sú ochotné, na základe
tlaku ľudí, prejsť na ich výrobu a predaj a docieliť tak trvalo
udržateľný rozvoj, bez reformy systému, čo je hlúposť, pretože systém založený
na neustálej expanzii nemôže byť ekologický, iba ak zdanlivo, za účelom vyšších
ziskov (keďže biopotraviny sú natoľko drahé).
Takže milý dokument, ukázal si veľa zaujímavého ale nemysli si, že som ťa neprekukol :) ..nie nadarmo ťa vysielajú na HBO.
No pekne. Zasa sa nabalia.
OdpovedaťOdstrániťTu by pomohol len zákaz neekologickej výroby, zákaz dovážať neBIO potraviny zo zahraničia a určenie maximálnych cien BIO potravín. Ale to by EU asi sypala hromy, blesky: obmedzovať ekonomiku je dnes kacírstvo.