streda 23. januára 2013

Přímá demokracie a ekonomická samostatnost v tří tisícové obci


Andaluská obec Marinaleda v sevillském regionu (Španělsko) prosperuje díky zemědělskému družstvu spravovaným Colectivo Unidad de los Trabajadores- Bloque Andaluz de Izquierdas od roku 1979. Velká část obyvatel zaměstnává zemědělské družstvo Cooperativa Humar - Marinaleda, které si po letech prosazování založili sami zemědělci. V době tzv. světové krize prosperují. A jak u nich funguje vzdělávání, jak mají vyřešené bydlení, na čem spočívá ekonomický model Marinaledy?
Na začátku projektu byl Juan Manuel Sánchez Gordillo, který v několika supermarketech provedl pomocí svých kolegů z odborového svazu SAT (Sindicato Andaluz de Trabajadores) tzv. vyvlastnění potravin v supermarketech. Důvod? Rozdávali je potřebným, protože v krajině byla skutečná bída. Od roku 1979 je starostou obce Marinaleda s třemi tisíci obyvatel.

Poté zahájil spolu s dalšími těžko uvěřitelný projekt politicko - ekonomické samostatnosti. Pozemky aristokrata v El Humoso (cca 25km2) nakonec vyvlastnili s tím, že půda patří těm, kteří na ní pracují. Během několika let je nezaměstnanost 0%, protože cílem družstva není v prvé řadě zisk, ale vytváření nových pracovních míst. A jak je vidět dodnes to funguje. Pilíře, na kterých spočívá ekonomický model Marinaledy, jsou rovnost a spoluúčast lidí. A tyto principy jsou rozšířeny ve všech oblastech života, i v politice.

Družstvo pěstuje kvalitní zeleninu (fazole, artyčoky, papriky, olivový olej) Mají 35 hodinový pracovní týden a všichni berou 47 eur, měsíční příjem je 1 128 eur (minimální mzda je celostátně 641 eur). Prosazuje se 100% ekologické zemědělství, neexistují skládky, jsou zavedeny recyklační systémy.

"Obecně postihla krize méně zemědělství a potravinářství. Lidé, kteří z venkova odešli za prací do stavebnictví, se nyní vracejí a hledají zaměstnání. Výsledkem je, že je třeba nejen zachovat stávající pracovní místa, ale vytvářet další, přičemž ekologické zemědělství vytváří větší počet míst než zemědělství tradiční. Každý, kdo pracuje na vlastní stavbě domu, dostává 800 eur měsíčně. Polovina platu slouží ke splátce za bydlení." (Časopis Público)

Vzdělání je přístupné všem, ale zřejmě bude třeba delší doby, aby nebylo jen o psaní a čtení.

Faktem ale je, že gramotnost je dnes 100%. Jistý druh blahobytu (bydlení a jídlo) nenutí lidi k dalšímu vzdělávání, ale to je snad jediný problém, který ve vesnici opravdu je. Co se týče školství, mají občané k dispozici velmi kvalitní mateřskou a základní školu spolu s prvním stupněm střední školy do 15 let. Je zde samozřejmě i kvalitní zdravotnické středisko, centrum pro seniory, kulturní dům, sportovní komplex, fotbalový stadion, plavecký bazén.

Přímá demokracie v praxi

Ve vesnici se každé čtyři roky volí. Je zde většinová Sjednocená levice, sociální demokracie (PSOE). Politická rozhodnutí přijímá shromáždění, kterého se smějí účastnit všichni obyvatelé obce.

Daně jsou nejnižší v celém regionu. O rozpočtu rozhoduje shromáždění na plenárním zasedání, na němž schvaluje jednotlivé položky. Poté se postupuje po jednotlivých čtvrtích, protože každá z nich má své vlastní shromáždění občanů. Na této úrovni se pak rozhoduje, kam bude investováno každé euro položky, kterou radnice stanovila. Shromáždění rozhodne, (IU) a odborová unie (SAT) se přidají a uplatňují toto rozhodnutí. Politické uvědomění mezi obyvateli Marinaleda je mnohem vyšší než v dalších regionech Španělska.

Marinaleda nemá místní policii. Podle zákona by mělo v obci sloužit 4-7 policistů, jejich zrušením tak ušetřili cca 260 tisíc euro ročně. Společný zájem o věc v podstatě kriminalitu úplně vyloučil.

2 komentáre:

  1. Skoro jak u mňa v SimCity :) Až na tých policajtov. Ale dedina v podstate políciu nepotrebuje. Vnútorne jednotná komunita si poriadok vie zabezpečiť aj bez silových zložiek. Spoločný cieľ vie zjednotiť. Možno ešte lepšie ako spoločný nepriateľ.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tá absencia poriadkových či silových zložiek mi príde najzaujímavejšia z tohto článku.. ako vplýva spoločný záujem na kriminalitu – to by mohla byť téma i na dizertačnú prácu! :) ďalším faktorom môže byť i to, že väčšina ľudí sa tam pozná (ak nie aj všetci aspoň z videnia), teda si nikto nedovolí páchať zločin, dopúšťať sa korupcie či priživovať sa na ostatných aj keby chcel. Ale to už je skôr motivácia strachom, obdobná zákonu v spoločnosti našej.
    Podľa mňa ale 3 a pol tisíc už je dosť veľa, ak by sa to začalo viac medializovať, tak sa tam budú snažiť dostať ďalší a ďalší až to celé rozbijú. Podobne už zaniklo veľa utopických osád, ktoré sa časom rozrástli a premenili sa na štandardné mestá.

    OdpovedaťOdstrániť